Lískooříškooříšková bábovka

Nadýchaná, jemná a vláčná bábovka s lískovými oříšky a osvěžujícím krémem ze smetany je dokonalým dezertem na víkend. Když vyměníte vejce za banán a vršek potřete kokosovou šlehačkou, tak je skvělá i pro vegany.

Ingredience:

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek polohrubé pšeničné mouky
  • 1 hrnek mletých lískových ořechů 
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 1 prášek do pečení
  • 1 hrnek mléka (lze použít rostlinné)
  • ½ hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce / 1 banán
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička skořice
  • 100 ml smetany ke šlehání 30 %
  • půl vaničky crème fraîche
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • nasekané oříšky / ovoce na ozdobení
  • hrubá mouka / kokos na vysypání
Doba přípravy: 60 min

Postup:

 

  1. Troubu rozehřejte na 170 stupňů na horký vzduch. Formu vytřete olejem a vysypte hrubou moukou.
  2. Smíchejte zvlášť suché ingredience: špaldovou a polohrubou mouku, namleté oříšky, skořici, prášek do pečení a cukr.
  3. V míse zvlášť smíchejte olej, vejce, vanilku a mléko.
  4. Nakonec smíchejte suchou a mokrou složku těsta. Lehce a krátce promíchejte a těsto nalijte do formy. Stěrkou uhlaďte vršek těsta.
  5. Ihned dejte péct do trouby na 45 minut.
  6. Bábovku nechte 10-15 minut po upečení vychladnout ve formě. Poté ji přikryjte talířem a obraťte.
  7. Než bábovka vychladne úplně, tak si připravte krém.

Ve šlehači vyšlehejte zvlášť smetanu do šlehačky a krátce crème fraîche s cukrem. Opatrně je spolu promíchejte.

  1. Krém naneste nožem na vršek bábovky a posypte nasekanými oříšky.

 

Tento recept vznikl ve spolupráci s Lenkou Skarupovou.

Naše produkty použité v receptu: